Jak robione są takie zdjęcia

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • giboon1989
    Classic
    • 2010
    • 31

Zamieszczone przez eX
    mnie buczace wydechy nie robia dlatego dla mnie to szajs.
    No to nie możesz tego określać jako szajs, ale jako produkt nie odpowiadający twoim wymaganiom.
    Myślałem, że miałeś problem z jakością produktu.
    Jeśli chodzi o dźwięk to to jest rzecz gustu.
  • granacik
    Ambiente
    • 2009
    • 249

Cześć,

Od czasu do czasu przeglądam sobie Allegro i oglądam oferty sprzedaży aut mimo, że samochodu nie szukam :-)
    Zastanawiam się zawsze jak robione są takie fotki jak np. na tej aukcji http://moto.allegro.pl/item106396467...z_niemiec.html

Chodzi mi o te nadzwyczajne kolory czy perspektywę. Sam mam Canona 400D z obiektywami 50 mm i 70-135mm również Canona ale nigdy nie udało mi się zrobić tak zachęcających zdjęć. Wiem, że to nie jest aparat z najwyższej półki ale czy faktycznie jest to kwestia aparatu?

Do niektórych ujęć potrzebny zapewne jakiś szerokokątny obiektyw ale jaki? A co z kolorami, to sprawka Photoshopa a może to HDR?

Zna się ktoś na tym i może coś powiedzieć na ten temat?

Komentarz

• Ziomal
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 5841
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

granacik, 50 mm mógłbyś coś takiego osiągnąc , jak sam widzisz dużo tu jest PS i HDR , 18-70mm mógł robic takie zdjecia środka. Z resztą to zawodowy fotograf to wiesz
      Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Yarek
        Elegance
        • 2005
        • 992

Bez problemu zrobisz takie zdjęcia Canonem 400D, potrzebujesz jedynie w miarę szerokiego szkła - może być nawet Samyang. Kolory, kontrast to kwestia obróbki
        Ogólnie szału nie ma w tych fotach do których dałeś linka

Zamieszczone przez Ziomal
        granacik, 50 mm mógłbyś coś takiego osiągnąc
        50mm zapięte do Canona 400D daje kąt widzenia zbliżony do ogniskowej 80mm zapiętej na 35mm, więc nie zrobiłby takich zdjęć.

Zamieszczone przez Ziomal
        jak sam widzisz dużo tu jest PS i HDR
        Nie ma tam ani jednego HDRa
        . pzdr Jarek
        aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• krzypaw
          Drive
          • 2010
          • 88

Takie zdjęcia są do wykonania bez problemu, i wcale tam nie ma za dużo PS-a moim zdaniem, wystarczy zrobić zdjęcia jak nie ma ostrego światła,. najlepiej wieczorem, wtedy super wychodzi. Myślę że kitem spokojnie zrobisz takie fotki. Do środka musi być szeroko ale na 18 kitem wystarczy.

Komentarz

• granacik
            Ambiente
            • 2009
            • 249

OK, może szału nie ma, widziałem lepsze to fakt. Ale i tak wyglądają naprawdę dobrze zważywszy na fakt, że auto ma 10 lat.

Komentarz

• Yarek
              Elegance
              • 2005
              • 992

Zamieszczone przez krzypaw
              Myślę że kitem spokojnie zrobisz takie fotki.
              Mam wrażenie, że kit (czyli realne ~30mm) może być ciut za długi do choćby takiej foty:

[ Dodano: Wto 15 Cze, 10 22:40 ]
              Zamieszczone przez granacik
              OK, może szału nie ma, widziałem lepsze to fakt. Ale i tak wyglądają naprawdę dobrze zważywszy na fakt, że auto ma 10 lat.
              Jasne, jak na allegro foty są bardzo przyzwoite. Ale naprawdę łatwe do zrobienia
              . pzdr Jarek

Komentarz

• Mihau
                RS
                • 2009
                • 7460
                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

i w 90% ogłoszeń chociaż na jednej fotce jest białe Kangoo :P
                O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• granacik
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 249

Zastanawiam się czy faktycznie jest tu PS. Musiałby obrabiać każde zdjęcie jak mniemam. Może faktycznie zdjęcia robione wieczorkiem ze statywu z długim czasem naświetlania do tego szerokokątne szkło.

Komentarz

• Yarek
                    Elegance
                    • 2005
                    • 992

Zastanawiam się czy faktycznie jest tu PS. Musiałby obrabiać każde zdjęcie jak mniemam. Może faktycznie zdjęcia robione wieczorkiem ze statywu z długim czasem naświetlania do tego szerokokątne szkło.
                    PS to nie jest jedyny soft do obróbki - jest na przykład Lightroom, w którym obróbka jednej foty trwa kilkanaście sekund
                    . pzdr Jarek

Komentarz

• soszek81
                      L&K
                      • 2010
                      • 1245

Znak rozpoznawczy ogłoszeń z Płocka i okolic.
                      Działa tam pewien fotograf specjalizujący się w zdjęciach samochodów do ogłoszeń.
                      Z każdego auta jest w stanie pokazać perełkę, mimo że autu bliżej do złomowania jak do samochodu

Jak szukałem pod koniec zimy auta to unikałem tych ogłoszeń, tak jak i aut z Gniezna
                      Była O1 kombi ALH++ 150/340
                      Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• Viniu
                        Rider
                        • 2008
                        • 517

Ten fotograf z okolic Płocka bywa na forum roverki.pl. Była tam swego czasu ożywiona dyskusja na temat takich fot i retuszowania uszkodzeń.

A co do zdjęć z linku to faktycznie nie jest żaden problem: jeden szeroki (tak ok. Tokina 12-24mm/4) i drugi jasny (np. Tamron 28-70/2.8), trochę poprawek w PS i efekt gotowy
                        Pozdrawiam

Komentarz

• Michal_ts
                          Drive
                          • 2009
                          • 74

Jasnym obiektywem można zrobić takie foty, ale to pewnie jest juz po obróbce. Chyba ze gość się specjalizuje w FOTO i AUTACH - mając pojecie kupił szkło za odpowiednie pieniążki i działa... , w co wątpię. I tu nawet nie chodzi kolory, perspektywę, tylko o kontrast i ostrość, która nadaje zdjęciu taki efekt.

Komentarz

• Ziomal
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 5841
                            • Octavia I (1U2)
                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Michal_ts
                            Chyba ze gość się specjalizuje w FOTO i AUTACH - mając pojecie kupił szkło za odpowiednie pieniążki i działa... , w co wątpię.
                            Mylisz się , właśnie tak jest
                            Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• sebu
                              L&K
                              • 2008
                              • 1304
                              • Octavia II (1Z3)
                              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                              • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Jak był w Płocku ze znajomym,bo akurat chciał obejrzeć samochód i rozmawiałem z tym handlarzem na temat tych zdjęć moje pytanie brzmiało tak (dlaczego w Płocku są takie same zdjęcia tylko zmienia się marka pojazdu, a on odpowiedział,że u u nich jest fotograf,który za taką sesję bierze 50zł.)i sporo osób do niego jeździ,a tak ogólnie to jedna osoba ma po kilka kont na aledrogo
                              Nie pij za kierownicą. Stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz
                              jak pomogłem to daj punkcik
                              sprzęgło od G 60

Komentarz

• Zuzus
                                Ambiente
                                • 2009
                                • 136

Tak naprawde nie ma w tych zdjeciach zadnej filozofii Banalne kadry, bez pomyslu, po prostu dokumentujace stan auta. Takie typowe zdjecia do ogloszenia.
                                Obrobka tez sprowadza sie do kilku suwaczkow typu contrast, clarity, czy ekspozycja.
                                Na koniec zdjecia zmniejszone i wyostrzone.

Tak jak pisali juz wyzej, przydalby Ci sie jeszcze do zestawu jakis szerszy kat, i bez problemu zrobil bys takie zdjecia

Zdjecia z linka byly robione w pochmurny dzien, co tutaj jest swoistym ulatwieniem, bo nie ma ostrego slonca, nad ktorym nieraz ciezko zapanowac na zdjeciach (duzy kontrast calej fotografowanej sceny, przepalenia, odblaski, odbicia itp.)
                                Moja 4x4

Komentarz

• Thundi
                                  L&K
                                  • 2005
                                  • 1157

Zamieszczone przez Michal_ts
                                  Chyba ze gość się specjalizuje w FOTO i AUTACH - mając pojecie kupił szkło za odpowiednie pieniążki i działa... , w co wątpię.
                                  Tak jest tyle że to nie człowiek który ma na sprzedaż specjalizuje się w robieniu takich zdjęć a firmy które na jego zlecenie robią takie rzeczy.

Na takich portalach łatwo można znaleźć ludzi którzy przygotują (umyją, wypastują) zrobią sesję fotograficzną i na dodatek jeszcze wystawią aukcję na swoim koncie po tym jak się im za to zapłaci.
                                  I to nie tylko w Płocku.
                                  Jedna z wielu firm to np: shootart.pl (link podany przykładowo - znana mi firma - nie wszystkie aut są zgodne z opisem :!: )
                                  O ortografie dba FF.
                                  Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                                  http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                                  Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• arccuss
                                    Rider
                                    Moderatorr
                                    • 2009
                                    • 397
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zdjęcie nr 23/50 w slajdshow- poniżej rygla zamka na lewym słupku chyba 2 wgniecenia i ślady szpachlowania...
                                    Zdjęcia chyba tego samego autora (okolica i budynki, układ fotek) ok. roku temu skłoniły mnie do wycieczki w celu obejrzenia bryczki... Konkluzja po wizycie była jedna- Photoshop is the best...
                                    Nigdy więcej wycieczki w te okolice woj. mazowieckiego... (oczywiście w celu zakupu 4 kółek)... :twisted:
                                    Perfect Service by DGW

Komentarz

• QBA
                                      RS
                                      • 2004
                                      • 2646

Ja generalnie po zbaczeniu paru samochodow (obecnie szukam niesmialo jakiegos wozidla na male pieniadze) mam powazne obiekcje, zeby jechac wiecej niz 50km od domu, zeby zobaczyc jakis samochod :lol: W 90% opis i zdjecia nie maja nic wspolnego ze stanem rzeczywistym :?

Komentarz

• tomecki994
                                        Ambiente
                                        • 2009
                                        • 201

Na pierwszym zdjęciu wnętrza widać w lusterku wstecznym troche naszego fotografa :twisted:
                                        Octavia jest jak dobry lokaj - czasami zapominasz, że on w ogóle istnieje, ale gdyby go nie było, to świat zwaliłby Ci się na głowę.

Komentarz

• nemi
                                          Ambiente
                                          • 2008
                                          • 227

Chyba nie ma żadnej filozofii w takich zdjęciach. Wystarczy mieć czyste auto i pogodę.
                                          Swego czasu popełniłem małą sesję fotograficzną (jako całkowity amator zwykłym cyfrzakiem - nie mam w zasadzie pojęcia o fotografowaniu):

Całość tutaj: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...15596&start=24

I fotki wyszły moim zdaniem całkiem ok i pewnie dzięki nim parę telefonów w sprawie auta miałem więcej, gdy je sprzedawałem. Nie używałem photoshopa, wystarczył program w aparacie o nazwie "liście" :lol: - dzięki temu kolory są żywsze, a fotki ładniejsze.
                                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=544518#544518

Komentarz

• Sev
                                            L&K
                                            • 2007
                                            • 1295

Zapominacie o filtrach, zastosowanie zwykłego polaryzacyjnego filtra, dobrze ustawionego powoduje "wygłuszenie" niektórych niepożądanych odbić przez co zdjęcia stają się bardziej... hmm, kontrastowe i wyraźniejsze.
                                            6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
                                            Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• fireman6
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 360

granacik, jak tak cię zainteresowało to możesz poczytać i podpatrzeć na tym http://www.fotoryzacja.pl/ forum
                                              Skoda Octavia 1.9TDi Ambiente Rider 04r
                                              Zapraszam https://www.facebook.com/detailingzpasja

Komentarz

• zpluta
                                                L&K
                                                • 2008
                                                • 1194

Czyste auto i aparat

:

Komentarz

• daszek
                                                  Ambiente
                                                  • 2009
                                                  • 239
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Wiem, że to nie jest aparat z najwyższej półki ale czy faktycznie jest to kwestia aparatu?
                                                  Aparat masz bardzo porządny, wiem, bo sam mam taki

Obiektyw to na pewno szeroki kąt myślę, że sigma 10-20 byłaby ok. do tego czysty samochód, odpowiednia pora dnia, może ździebełko korekcji i tyle.
                                                  zdroofko
                                                  daszek
                                                  http://www.motostat.pl/user_images/13387/icon1.png [1500-3000 obr/min]http://emoty.blox.pl/resource/hi.gif | oryg. instrukcja obsługi Octavia II

Komentarz

Pracuję...